برای درک آثار اعمال ما اعمّ از حسنات و سیئات و اعمال مباح در آخرت مثال پیغمبر اکرم (ص) را روشنتر میکنیم:
"الدّنیا مزرعة الآخرة"
دنیا کشتزار آخرت است.
یعنی اینکه مثلاً در زمینی گندم بخواهیم بکاریم، باید از بهمن دانه ها رو رو خاک بریزیم و زمین را شخم بزنیم تا خاک زیر و رو شه و بعد در اواخر فروردین محصول بالا می آد مثلاً...
ما داریم در دنیا یک چیزهایی میکاریم اما اغلب نمیدونیم چه چیزی حاصل می شن، و شاید به خاطر همین ترسی از گناه هم گاهاً نداریم و احساسی به کار خیر و شرّ شاید نداریم... همونطور که گفتم ما گندم را در زمستان میپاشیم و در بهار درو میکنیم...لذا باید تغییر فصل بدهد...تا بفهمیم حاصل چی شد! یا مثلاً اگر پسته کاشتیم حدود نه سال باید صبر کنیم تا نتیجه بده...اما بعضی محصولات مثل سبزیجات زودتر حاصل میدن، مثل بعضی گناه ها و خیرات در دنیا که نتیجشون را همینجا میبینیم!
حالا فرض کنید کسی تازه به دنیا آمده و از همه چیز بی خبر است. 3 تا دونه بهش میدهند و کاشتن رو بهش یاد میدن. یکی از دونه ها لوبیاست یکی هسته زردآلو و یکی سنگ کوچکی هستن! این شخص نمیدونه اینها رو میکاره کِی و چگونه نتایجشون حاصل میشه! و ممکنه حتی بعضی افراد صبر نداشته باشن و بگن نــــــــــه بابا اینا که نتیجه نمیده، دروغه همش....و....
خدا در برخی جاهای قرآن به پاداش حسنات مومنین و پیامد زشتی های کافران در دنیا اشاره کرده . یعنی گفته میوه این نوع کشته ها چگونه است!
"إِنَّ الَّذینَ یَأْکُلُونَ أَمْوالَ الْیَتامى ظُلْماً إِنَّما یَأْکُلُونَ فی بُطُونِهِمْ ناراً وَ سَیَصْلَوْنَ سَعیراً"(النساء - 10)
آنان که مال یتیمان را به ستمگرى مى خورند در حقیقت آنها در شکم خود آتش جهنم فرو مى برند و به زودى به دوزخ در آتش فروزان خواهند افتاد.
إِنَّ الَّذینَ یَکْتُمُونَ ما أَنْزَلَ اللَّهُ مِنَ الْکِتابِ وَ یَشْتَرُونَ بِهِ ثَمَناً قَلیلاً أُولئِکَ ما یَأْکُلُونَ فی بُطُونِهِمْ إِلاَّ النَّارَ وَ لا یُکَلِّمُهُمُ اللَّهُ یَوْمَ الْقِیامَةِ وَ لا یُزَکِّیهِمْ وَ لَهُمْ عَذابٌ أَلیمٌ» (البقره – 174)
بدرستى آنهایى که از کتاب خدا آنچه را که خدا نازل کرده کتمان مىکنند و با کتمان آن ثمن (مال) اندک بدست مىآورند آنها آنچه مىخورند جز آتشى نیست که به درون خود مىکنند و خدا روز قیامت با آنها سخن نخواهد گفت و تزکیهشان نخواهد کرد و عذابى دردناک خواهند داشت.
وَبَشِّرِ الَّذِین آمَنُواْ وَعَمِلُواْ الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِی مِن تَحْتِهَا الأَنْهَارُ کُلَّمَا رُزِقُواْ مِنْهَا مِن ثَمَرَةٍ رِّزْقاً (25-بقره)
به کسانی که ایمان آورده، و کارهای شایسته انجام داده اند، بشارت ده که باغهایی از بهشت برای آنهاست که نهرها از زیر درختانش جاریست. هر زمان که میوهای از آن، به آنان داده شود،
پس به این نوع آیات توجه بیشتر کنیم!